PTA hemsida

Pixel Talent Award är ett av Sveriges största kortfilmspris. Det instiftades för att ge en extra skjuts till skånska regitalanger och ny skånsk film och för att optimera de skånska resurserna.

Priset riktar sig till en regissör på väg som finansiärerna ser har god potential att utveckla och förfina sitt uttryck, berika den skånska och svenska filmen och kan tillgodogöra sig och vara behjälpt av de insatser som ingår i priset. Regissören ansöker med en färdig film och en beskrivning av ett nytt projekt. Det nya projektet presenteras under Pixel Skånes Filmfestival 2019. Juryn, vilka består av prisets finansiärer, gör en samlad bedömning och tittar både på individ och projekt. En samlad bedömning görs av den inskickade filmen, det nya projektet och regissörens möjligheter och förutsättningar.

Pixel Talent Award värderas till ca 300 000 kronor. Årets pris samt finansiärer och samverkanspartners presenteras inom kort.

Av de inskickade bidragen kommer 3–6 stycken att nomineras till priset. Filmerna kommer att visas under Pixel, och de nya projekten kommer pitchas av regissörerna på plats. För att ansöka behöver du alltså ha möjlighet att medverka under festivalen. 

 

Kriterier för ansökan

Regissören

Du som ansöker behöver ha gjort minst två kortfilmer, varav minst en har visats på festival, TV, online eller på annat sätt nått en publik. 
Du kan också ansöka om du har gjort minst en kortfilm och har relevant erfarenhet från filmproduktion (andra positioner än regi) eller från närliggande branscher inom konsten (t ex teater, videokonst) eller inom mediaområdet (t ex reklamfilm, spel).

Du är verksam och boende i Skåne.

Tidigare vinnare av Pixel Talent Award kan inte tävla igen.

Sökande regissör har inte långfilmsdebuterat (med fullfinansierad film med stöd från FISK, Filminstitutet med mera).

Filmen du ansöker med

Filmen du ansöker med är en fiktionsfilm; en kortfilm, novellfilm, webbserie eller långfilm (som producerats utan större finansiellt stöd och insatser). 
Filmen du söker med ska ha färdigställts mellan 2017–2019.

Det nya projektet du ansöker med

Du ansöker med ett projekt i utveckling. Planerad inspelningsstart är tänkt till tidigast 4 månader efter Pixel Skånes filmfestival den 27 april 2019. Det nya projektet ska vara inom fiktionen och kan vara en kortfilm, kortserie eller (utveckling av) långfilm. Regissören behöver ha ett produktionsbolag (enskild firma godkänt) eller samverka med ett produktionsbolag.

Du ansöker med en projektbeskrivning på max 3 sidor, samt ditt (regissörens) CV. Projektbeskrivningen ska innehålla synopsis eller kort treatment, visuell vision och regivision. Manus, budget, finansieringsplan med mera ska inte inkluderas i projektbeskrivningen.

Insatserna behöver användas under detta året, senast den 12 december 2019. Den kontanta delen av priset betalas ut som en samproduktionsinsats eller utvecklingsinsats till det nya projektet. 

Information om ansökan hittar du här.

Upp igen!