Med stolthet presenterar vi 2017 års Pixel vinnare. Det var ett starkt startfält i år och juryn har haft ett tufft jobb att utse vinnarna. I årets jury satt Jessica Nettelbladt, Baker Karim och Ariel Gomar. 

I juryn för Pixel Talent Award sitter respresentanter för de olika företag som sponsrar priset.

Anagrams manuspris väljs ut av representanter från Anagram.

Ebba-prisets vinnare väljs av Wift.

Är du nyfiken på vad vinnarna får kan du ta en titt här. För en översikt av priserna se här.

 

pixel 4

Simon Talvend Gillner vann med filmen Autistiskt perspektiv: Ljud och Ljus

Bengt Andersson hederspris: Autistiskt perspektiv: Ljud och Ljus

Med motiveringen: Juryn väljer filmen “Autistiskt perspektiv: Ljud och Ljus” för att den med filmen som verktyg förmedlar en för flertalet okänd värld. Berättarplanet lyfter handlingsplanet med en stark personlig röst och ger tittaren en möjlighet att blicka in i autismens komplexa värld.

pixel 9

Liam och Maya Åkeson Rayner vann klass 2 med filmen Now or Never

Vinnare Klass 2: Now or Never

Med motiveringen: Med ett experimentellt berättande som egensinnigt och poetisk förmedlar ett budskap om sorg och saknad. Filmen vågar lämna de traditionella ramarna för ett mer öppet berättande som ger gott om utrymme för självreflektion. Som betraktare tillåts vi följa med på en högst personlig resa utan att bli skrivna på näsan.

pixel 10

Virum Crew

Vinnare Klass 3: Virum

Med motiveringen: En fängslande film med dogmastuk som tar oss med på oväntade händelser som kommer att handla om liv och död. Filmens tvära kast kommer som en käftsmäll, får oss att hoppa till, och fångar tveklöst in åskådaren med sin oerhörda spänning. Bitar av denna gastkramande genrefilm kan också ses som en igenkänning från det världsläge vi har idag.

pixel 7

Paolo Iskra och Kim Sundbäck vann klass 4 med sin film Väg 13

Vinnare Klass 4: Väg 13

Med motiveringen: En tät och väl genomarbetad film som med sitt klipp, skådespel, foto och ljud skapar en harmoni som väcker obehag. Framförallt förhåller sig filmen till kortfilmsformatet föredömligt med tydliga avgränsningar i berättandet.

Bästa foto: Min positiva plats - Fredrik Sellergren

Med motiveringen: Ett utmärkande foto som är suggestivt, spännande och konstnärligt. Den genomarbetade ljussättningen och bildkompositionen har lyckats lyfta fram det estetiska språk som skapar filmens stora behållning; denna film är en vittnesbörd på hur stringent fotografi kan lyfta och skapa en film.

Bästa klipp: Väg 13 – Kim Sundbeck

Med motiveringen: Ett koncist och kärnfullt klipparbete där man anar klipparens alla aktiva val OCH bortval. Klipparen har i denna film lyckas lyfta fram den yttersta essensen i berättelsen där varendaste bildval är handlingsbärande; det är supertight, utan onödigheter och klipparen visar hur klippningen kan ockupera en åskådares hela intresse.

pixel 5

Regissören från filmen Kvinnliga situation repr.

Bästa musik: Kvinnliga situationen repr.

Med motiveringen: Liksom musiken i den vinnande filmen har vi i juryn valt att bryta normer och gå ifrån de gängse konventionerna för vad som är musik i en film. Vi gillar musiken i denna film för att den kan stå för sig själv utanför filmens ramar. Musiken har ett uttryck och en vilja att förändra och ta plats; den utmanar normer och lyfter fram personliga röster.

pixel 8

Agnes Mikkeline Hansen vann pris för bästa skådis

Bästa skådis: Min pappa dog varje kväll – Agnes Mikkeline Hansen

Med motiveringen: Ett skådespeleri som förmår att ge inblick i en komplex känslovärld med nyanser som får tittaren att känna igen sig i situationen. Med väldig närvaro och hudlöshet förmedlas en människas hela känslospektra i dennes blickar. Vi ser här en skådespelare som med äkthet i sin roll skapar förutsättningen för att för att förstå den komplexa psykologi som löper parallellt med den till synes enkla handlingen i filmen.

pixel 6

Bästa ljud togs hem av Mattias och Marcus Thernström Florin (på bild) samt Andreas Paulsson

Bästa ljud: Från ovan - Mattias Thernström Florin, Marcus Thernström Florin, Andreas Paulsson

Med motiveringen: Med ljudbilder skapas olika stämningar som är avgörande för filmens framåtrörelse trots avsaknaden av dialog. Känslighet, närhet och intimitet i ljudbilden lyfter handlingsplanet. Det diegetiska ljudet harmoniserar i fin balans med ton och klang och skapar en samlad ljudbild.

pixel 13

Theodor Österberg vann Publikens pris för sin film Bänkvärmaren

Publikens pris Theodor Österberg vann Publikens pris för sin film Bänkvärmaren

 

pixel 3

Alexe Landgren vann pris för bästa manus för sin film Se till mig

Anagrams manuspris 

pixel 2

A Story of Anticipation

Ebba-priset : Freja Andersson med filmen "A Story of Anticipation"

Med motiveringen: Filmen är konsekvent genomförd med en stor konstnärlig gestaltning och poetisk rytm. Verket speglar en djupt allmänmänsklig fråga om vems historia som berättas och får bäring i människor medvetande. I gränslandet mellan experimentell dokumentär och konstfilm bryter berättelsen fram och gamla föreställningar utmanas. Berättarrösten, en monoton och distanserad datorröst som under filmens gång förändras från mörkare till ljusare röst skapar en suggestiv effekt. Ljudarbetet är överlag hypnotiskt och som tittare sugs du in i en berättelse som du inte kan förutspå. Första världskrigets grymma historieskrivning transformeras under berättelsens gång till en historia om kvinnans frigörelse. Kvinnor går från osynlighet i hemmet till synlighet i det offentliga rummet tack vare kriget. Denna historia är värd att berättas.

pixel 12

Karen Helene Haugaard fick hedersomnänmnande för sin film Min pappa dog varje kväll

Hedersomnämnande: Min pappa dog varje kväll

Med motiveringen: Årets hedersomnämnande går i år till en film som med ett psykologiskt djup och komplexitet i såväl de parallella historierna som i karaktärerna skapar en mångbottnad och komplex film. En viktig film som berättas ur en ung persons perspektiv som dröjer sig kvar hos betraktaren och bjuder in till reflektion över livets stora frågor.

PIXEL TALENT AWARD 2017

Hedersomnämnande

Med motiveringen: Juryn har valt att lämna ett hedersomnämnande till en kreatör som visar på en fin balansgång mellan egensinnighet och autenticitet och en förmåga att ständigt förfina och utveckla sitt eget uttryck. Juryn följer hennes framtida projekt med spänning. Hedersomnämnandet går till Freja Andersson.

vinnare pta

pixel 14

Årets Pixel Talent Award blev Alexe Landgren. Vi önskar henne ett stort grattis och lycka till med det nya projektet Playa del Inglés.

Vinnare

Med motiveringen: Med sin kortfilm i tävlan visar kreatören sina regikunskaper och förmågan att förmedla en sammanhållen historia med enkla medel. Vi ser en driven regissör med stor potential att utveckla och fördjupa sitt hantverk. Med sitt nya projekt visar regissören på en vilja att utforska gestaltandet av mångfacetterade karaktärer, att skildra svåra ämnen med både närhet och distans och att hen är redo att ta nästa steg. Årets vinnare har juryns samtycke. Pixel Talent Award 2017 går till Alexe Landgren och det nya projektet Playa del Inglés.

 

TACK för fantastiska filmer, vi ses igen nästa år på Pixel! 

pixeljunior3

Bästa film : Creepers på Emporia av Erik Lindström och Jonas Murray

Med motiveringen: En tight och dimensionsöverskridande film med komplexa miljöer och karaktärer. Filmskaparna använder sig av flertalet samtidsreferenser – såväl världsliga som digitala. Med humor, detaljrikedom och ett skickligt användande av olika animationstekniker, specialeffekter och ljudbild blev årets bästa film hela juryns självklara vinnare.

pixeljunior 1

William Fidler som har gjort Drakens Problem som kammade hem andrapriset

Andra pris : Drakens problem

Med motiveringen: En film som i sitt lilla format effektivt berättar en historia med stor detaljrikedom, finstämdhet och hög igenkänningsfaktor. Filmen fick med sin värme hela juryn att smälta. 

pixeljunior2

Dante Nelson Råsqvist som har gjort tredjepristagaren Besökaren

Tredje pris : Besökaren

Med motiveringen: En genretrogen film med väl genomtänkta kameravinklar, perspektiv och en överraskande twist. Med effektfull klippning och suggestiv musik håller den tittaren i sitt grepp.

Hedersomnämnande Fyra dåliga saker med skolan

Med motiveringen: En film som med klockren timing, träffsäkra repliker och bra skådespeleri skapar en historia med hög igenkänningsfaktor och humor.

pixeljunior4

Glada filmskapare från Västervångskolan i Landskrona

Grattis alla vinnare och ett stort TACK till alla fantastiska filmskapare på årets festival!

 

Årets vinjettfilm är skapad av Robert Lillhonga i samarbete med Popupfilmskolan. Hela filmen visas på årets Pixel, den 22:a april i Ystad Studios. 

Här kan du förresten hitta eventet för årets Pixel på facebook! 

 

Pixel 2017

K1

4 DAYS IN A BIRDS UNUSUAL LIFE – Linus Nilsson
Allt går i lås – Sara Tennhammar
Besökaren – Dante Nelson Rådqvist
Brödkatten – Vincent Rangvin & Sara Dimitrovski
Crazy in Football – Leonard Nilsson Lagström & Halden Thompson
Creepers på Emporia – Erik Lindström & Jonas Murray
Den galna festen – Leia Ulloa, Louise Edling Fritz & Gabriella Ali Hussein
Den konstiga jakten – Sara Dimitroski
Diskproblemet – Lowa Persson
Drakens problem – William Fildler
Dröm Diamanten – Ebba Roach
Eller... – Noelia Svärd & Wilma Håkansson
En dag i Olofs liv – Viktor Spoelstra
En dag på stan – Jonatan Viking, Nova Norrman & Neah Helgelin
En skum animerad film – Oskar Nordlöf
Fotbollsmatchen – Lovisa Granath, Hugo Larsson, Melvin Krajnc Randowo, Wilma Rönn & William Lundgren
Framtidens Äventyr – Olga Johansson Stampe, Leo Thorisson & Simon Sjöström
Fyra agenter åker runt i Europa del 2 – Rasmus Lind & Ledion Tahiraj
Fyra dåliga saker med skolan – Anna Jönsson & Wilma Jönsson
How to get – William Fildler, Ludvig sjökvist & Lukas Jensen Ulloa
Hur man tar ett bad – Isabel Andersson
Imorgondan – Erika Nilsson
Jet Stone – Melvin Pennander
Kafferepet – Otto Holmström, Kaisa Jeppsson & Hedda Krantz Rydahl
Killen som kände sig utanför – Moa Johansson
Kirby's Adventure – Niklas Correia Kapusta & Isak Sörling
KVACKSERACK – Isak Blom & Brasse Axbacke
Lost Money – William Fidler & Ludvig Sjökvist
Lotten – Sara Tennhammar, Sara Dimitrovski, Jannis Rade Both, Lukas larsby, Wilmer Assarsson & Erik Lindström
Manure Man – Rex Ahlgren & Erik Sjölander
MarsDonald's – Adam Flensburg, Izabella Wallin & Gustav Nero
Muffelbuffel – Honey Thompson
Många problem på en rast – Liv Håkansson
Mördaren i skogen – Kisma Abdulkhadi
Namnlös – Vendela Sjökvist & Amanda Karlsson
Olyckan – Kaspian Ringqvist
Orange Man – Mohamad Timini
Orm vs boll – Leo Jalmselius
Otursdagen – Tuija Larsson Saapunki, Keila Capriles & Selma Sjerén Jungmark
Pacman – Liam Schmidt
PIGMAN RETURNS – Isak Håkansson & Frans Hanner
Pikachu Movie – Daniel Fraiman Opazo & Andrew Blankson
Pizzaboten2 – Otis Ponnert, Dina Ponnert, Wilmer Nurminen, Elliot Simonsen & Vincent Andersson Szulc
Poker – Robin Gullstrand
Reklamfilm – Natalie Nilsson
Resan till planeten Black Serious – Anton Winberg
Skateboarding – Vilgot Weinberg & Liam Schmidt
SLUTET – Ariel Nylander-Sjölin & Vincent Nylander-Sjölin
Smittan – Ludvig Sjökvist, William Fidler & Albin Ribbe
Stenen – Jacob Tesfai Ghebreselase
Striden – Benjamin Smedinge & Ruben Forss
Svart och vitt – Victor Göransson
Telefontrubbel – Clara Andersson
The Criminal Team – Liv Kildén, Tova Thelander & Selma Sefic Almqvist
The Invasion of the Meatball – Thomas Nilsen, Kevin Andersson & Felix Abrahamsson
The Nightmare – Alexander Bredenberg & Jakob Gränse
The Truth About BOB – Isak Harty, Alvin Anderhagen & Nemo Ricci
Zombie Zoo – Leo Jalmselius, Malte Anderhagen & Melvin Pennander

 

K2

Att vara tjej – Tilde Persson
Autistiskt perspektiv: "Ljud & Ljus" – Simon Talvend Gillner
Jag måste spy! – Elias Afara
Krister – Emil Strömberg, Timothy Hingström & Victoria Lindqvist Högborg
Now or never – Liam Åkeson Rayner & Maya Åkeson Rayner 
Simma lugnt – Elliott Larsson

 

K3

Ajja's Testimony – Julián Quevedo & Futuro Berg
Allt kommer ordna sig – Emil Lumphé
Apart – Alessandro Stigliano
Avstånd – Simon Elvås
Bänkvärmaren – Theodor Österberg
Det stora snabbmatsrånet – Daniela Runesson
Goals – David Iborn
Helgon – Max Shore
"HELT NORMALT" – Felicia Sundberg
Hur mycket sätter du? – Emil Duvander
Jag visar dig allt – Victor Ahlén
Jakten på orört – Lydia Arvidsson Shukur
Kall – Emil Duvander
Laura OS X – Jonatan Gyllenör
Like it's up to you – Brynhildur Thorarinsdottir
Lynn - I am, without them – Victoria Dahl
Notice Me – Joaquim Berglund & Ellen Hallström
Sånt som händer – Hampus Leijon
Utvald – Sadik Salem
Virum – Granit Neziri
Ända fram till påska – Felicia Sundberg

 

K4

A Story of Anticipation – Freja Andersson
Afterlife Crisis – Thomas Rogerstam
Från ovan – Mattias Thernström Florin, Marcus Thernström Florin & Andreas Paulsson
Her ass – Carina Carrigan, Anneli Ström Villaseca & Vera Theander
Infestation – Martin Lindstedt
Kvinnliga Situationen Repr. – Marie Martorell Hallberg, Gullis Beauvoir & Sara Poppler Carredano
Land Matters – Carl Herdenberg
L'esprit de l'escalier – Magnus Rutberg
Min pappa dog varje kväll – Karen Helene Haugaard
Min positiva plats – Paolo Nobis Sandén
Mitt hjärta jublar – Casper Jarmo Robin Jansson
Se till mig – Alexe Landgren
Svenska traditioner – Björn Mauritz
Trassel – Cecilia Paulsson
Väg 13 – Paolo Iskra & Kim Sundbeck

Upp igen!