EMELIA INTERVJU Ny jpg

Emelia Hansson har en bakgrund som skådespelerska och har tidigare varit med på Pixel för sitt arbete framför kameran, men i år är hon en av de fyra nominerade till Pixel Talent Award för sitt jobb som regissör. Hon tävlar med sin kortfilmsdebut Dagfjäril och ett nytt långfilmsprojekt inspirerat av Moa Eriksson Sandbergs bok Den första flickan skogen möter. Vår praktikant Klara tog ett snack med Emelia om hur det känns att ha blivit nominerad. 

Hur känns det att vara nominerad? 
– Det känns både jättefint och overkligt. Jag blev så lycklig när jag fick beskedet. Jag har varit på festivalen många gånger tidigare, fast då som skådespelare. Flera av mina vänner har tävlat (och vunnit) priset tidigare år. Att bli nominerad med Dagfjäril som är min regidebut känns fantastiskt! Det har varit en lång resa där jag kämpat mycket för visionen och att få det erkännandet av en nominering för Pixel Talant Award känns stort - särskilt när det är ett pris som många av de filmskapare jag ser upp till har tävlat om innan.

Berätta lite om det projekt du vill göra om du vinner Pixel Talent Award? 
– Jag vill göra en långfilm av boken Den första flickan skogen möter av Moa Eriksson Sandberg. Jag blev väldigt berörd när jag läste den och känner igen mycket av mig själv i berättelsen – något jag tror att de flesta kan. Det är en coming to age berättelse om den skavande tiden mellan att vara barn och ungdom. Jag tycker att det saknas berättelser om den tiden, i gränslandet där man får ompröva allt man vet från barndomen. Där världen växer till något som ens föräldrar inte kan skydda en ifrån.  

Vad inspirerade Dagfjäril?
– Jag såg en surrealistisk bild av en kvinna som ammade en vuxen man i bebisformat och fick en ”aha”-upplevelse. Jag har länge velat prata om medberoende mellan förälder/barn och förstod hur jag skulle berätta den när jag såg fotot. 

För mig var det viktigt att visa det här subjektivt från ett barns perspektiv. Vuxnas heder går många gånger före barnets bästa. Därför ville jag berätta den här historien genom åttaåriga Emma som fyller luckor där logik saknas med fantasi och som skyddar sin fantastiska hjälte-pappa från honom själv genom att dela upp honom i tre (hjälten, monstret och bebisen).

Vad inspirerade dig att skapa film?
– Jag har agerat sen jag var liten och har alltid haft en stor nyfikenhet för skapandeprocessen. När jag började göra film 2012 kom jag i kontakt med många inspirerande filmskapare och de samtal vi haft genom åren har utvecklat mig som skådespelare, manusförfattare och nu regissör. Vid nya insikter har jag tänkt ”hm, hur kan jag använda den här kunskapen i mitt skapande”. Att gå från skådespelare till att regissera kändes som ett enormt stort steg, men mycket av det som jag har gjort de senaste åren har ändå lett upp till det. Jag tror att det är den kunskapstörsten och drivet att utmana mig själv som fick mig att tillslut ta steget att våga regissera.

Pixel Talent Award delas ut i slutet av festivaldagen den 21:a april på minglet på Far i Hatten. Håll utkik här för de andra nominerade längre fram! 

Upp igen!