Erica intervjubild

Erica Elfström är den andra nominerade för Pixel Talent Award. I år tävlar hon med Lingonnatten, och det nya långfilmsprojektet Ester. Vår praktikant Klara pratade med Erica om mens som ämne i komedier och John Bauers fru Esters bortgång i en ”svensk Titanic”.   

Hur känns det att vara nominerad?
– Det känns roligt men också lite pirrigt!

Du är nominerad med Lingonnatten, hur var det att arbeta med den filmen?
– Jag fick manuset av en vän och kollega, jag tyckte först att det var ett ganska galet manus och blev sådär provocerad. Men sen så tänkte jag att det var ganska roligt att jobba med ett ämne som känns ganska outforskat eftersom Lingonnatten är en komedi som handlar om mens. Det finns ju mycket om mens men det finns ju inte så mycket som utforskar ämnet på ett humoristiskt sätt. Så då blev jag taggad på att göra en film som är ganska extrem och att tänka på det lite som en splatterfilm med mens.

När jag började jobba med projektet så kom det fram personer med sina egna menshistorier, så det kändes som det fanns en igenkänningsfaktor, vilket fick projektet att kännas roligare att jobba med. Sen tycker jag att det är väldigt kul att jobba med skam, vi är så mänskliga när vi skäms.  

Berätta lite om det nya projektet du vill genomföra om du vinner!
Ester handlar om John Bauers fru som också var konstnär och parets levnadsöde som är ganska tragiskt eftersom de omkom i en båtolycka på Vättern. Hela historian känns lite som en ”svensk Titanic”. Det känns intressant att berätta om hur Ester är på väg mot sin ateljé i Stockholm men faller på vägen. Det finns också mycket att utforska i Esters historia, som vilka levnadsvillkor hon hade som kvinna på den tiden och en del av dessa villkor kan man nog som kvinna känna igen idag.

Vad inspirerar dig att jobba med film?
– Jag tycker väldigt mycket om film som medium för det får plats med alla konstnärliga uttryck. Jag får jobba med ljud, musik, text och bild och jag nöjer mig sällan med en av dem, utan jag vill ha allt!

Det var först när jag började skapa film som att jag kände att jag hade kommit hem. Innan jag började med film så sökte jag ganska mycket i de andra konstformerna men när jag började med film kändes det som allt föll på plats. Det är lite av den känslan och att jag känner att jag har det tålamod som krävs för att skapa film som fortsätter att driva mig.

Pixel Talent Award delas ut i slutet av festivaldagen den 21:a april på minglet på Far i Hatten. Igår presenterade vi den första nominerade, Emelia.

Upp igen!