Paolo intervjubild

Paolo Nobis Sandén är den tredje nominerade till Pixel Talent Award, med sin film Jaja Jojo och det planerade projektet Solo! Vår praktikant Klara pratade med Paolo om hans inspiration bakom de två projekten och hur han har lyckas kombinera sina olika intressen med sitt filmskapande.

Först och främst, hur känns det att vara nominerad?
– Det är jätteroligt! Jag är ju född och uppväxt i Skåne och hade tänkt fortsätta göra film här, så det är väldigt stort för mig att bli nominerad.

Vad fanns det för tankar bakom Jaja Jojo?
– Jag ville göra en film med mycket prat och repliker och dessutom med mycket som händer omkring kameran, som rörelse och förflyttning. När jag kom på idén tänkte jag att det skulle vara intressant för publiken om man kunde komma in i samtalet och försöka lista ut både vart samtalet och huvudpersonen var på väg.

Berätta lite om ditt nya projekt Solo!
– Den heter Solo! Det är en kortfilm på 15 minuter som handlar om förberedelserna inför en skolavslutning på en högstadieskola. Sen så utspelas den på repetitionerna innan själva avslutningen där man får se de vanliga akterna – bandet, de dansande tjejerna och en kille som spelar piano. Men så dyker det upp en ny person, en ganska tyst tjej på skolan som säger att hon vill uppträda med ett solo. När hon uppträder så är det ett väldigt oväntat solo än vad någon där inne hade kunnat tänka sig.

Idén kom från att jag brukade spela i ett band och uppträda på avslutningar och det brukade vara samma typ av personer som uppträdde. Så jag tänkte att det skulle vara väldigt intressant om någon helt ny hade dykt upp som uppträdde för att uttrycka något väldigt djupt och ärligt istället för att uppträda för det är häftigt eller förväntas av en. 

Vad är det som driver dig till att skapa film?
– Jag har alltid tyckt väldigt mycket om att se på film och har haft ett väldigt stort intresse för det. Sen är jag också väldigt intresserad av musik och att skriva och då kändes det som film är det perfekta mediet för att samla alla de olika delarna. Man kan då berätta historier men samtidigt jobba med bland annat ljud, musikläggning, foto och komposition. Film kan då kapsla in väldigt många olika uttryck på en och samma gång.

Pixel Talent Award delas ut i slutet av festivaldagen den 21:a april på minglet på Far i Hatten. Vi släpper en intervju med de nomnierade om dagen denna veckan, läs de tidigare två här: Emelia och Erica.

Upp igen!