Pixel bakgrund

Välkommen till Pixel 2019!

Våren är åter kommen. Unga kräver en bättre framtid och en ny klimatpolitik. Filmbranschen vill dra sitt strå till stacken. En ny plattform för kortfilmer rullas ut och ett helt gäng talanger visar sin film för första gången – Pixel 2019 blickar framåt.

2019 blev ett rekordår i antalet anmälda filmer; 182 anmälda bidrag, varav 94 har landat i programmet! Det är fantastiskt att så många skapar film, hittar sitt uttryck och vill visa det på Pixel. Att vi är en festival där vi möts genom en delad passion, rutinerade som filmdebutanter. Helt magiskt.

Årets Pixel har fokus på miljö. En miljöstrateg pratar hållbart filmskapande. Green Screen-projektet som arbetar för omställning av skånska film- branschen bjuder på filmfrukost. I caféet huserar en riktig miljöaktör som lovar att fylla era magar med gott samvete.

2019 hoppas vi inspirera er med kortfilmsbonanza, en riktig ljudkonstnär som trollar fram filmiska ljud med vardagsprylar, möjlighet att träffa en utomjording eller en filmkonsulent samt låta er upptäcka den fantastiska utställningen på Ystad Studios Visitor Center.

Ett ypperligt tillfälle att besöka oss uppe på Regementet i Ystad – varmt välkomna till Pixel 2019!

Varmt välkomna till Pixel 2019!

Lena Ek
Festivalchef


Nedan finner ni ett urval av årets programpunkter.
Programmet i sin helhet hittar du här >>

Premiär: VINJETTEASER! Hela vinjetten visas under Pixel filmfestival 27 april.
Vi är oerhört glada att presentera Pixelveteranen Kim Sundbeck som årets vinjettskapare. Under de senaste 7 åren har han visat minst en film om året på festivalen. Förra året fick han ett hedersomnämnande för Skådarna och året innan vann han ”Bästa Film” och ”Bästa Klipp” för Väg 13 (alla tre i samarbete med Paolo Iskra). Utöver att göra kortfilm, arbetar han som klippare och har varit researcher på ett par SVT-dokumentärer.

”Vad som motiverar mig till att göra vinjetten är att Pixel Filmfestival har betytt mycket för mig. Här visade jag min första kortfilm, via Pixel Pitch hittade jag en producent och under åren har jag träffat och knutit kontakter med en massa andra filmskapare. Pixel har inspirerat och utvecklat mig, och att få göra årets vinjett känns som ett riktigt hedersuppdrag!”

Kim300pdi kopia

Isabella Eklöf

Vi smygstartar Pixel 2019 redan dagen innan med en Filmarträff och Pixel Warm-up på FilmCentrum Syd!

Boka in fredagen den 26 april, då vi bjuder in till mingel och samtal med manusförfattaren och regissören Isabella Eklöf – aktuell med manus till Guldbaggeprisade filmen Gräns och manus/regi för uppmärksammade filmen Holiday

Samtalet rör sig kring skrivprocesser, regissörsrollen och kreativ frihet. Om hur man hittar mod och kraft att lita på sin magkänsla, och följa sina egna konstnärliga val.

Moderator för samtalet är Camilla Larsson; journalist, filmkritiker och tidigare Festivalchef för Pixel.

Föranmälan krävs! Detta görs till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast måndag 22 april.

Datum & tid: 26 april kl 17:00-19:30

Plats: FilmCentrum Syd, Monbijougatan 17E, Malmö

Arrangörer för eventet: FilmCentrum Syd, Centrum för dramatik Syd, Oberoende Filmares Förbund, och Pixel Skånes Filmfestival.

Film i Skåne och Ystads kommun arbetar långsiktigt tillsammans för att ta fram en strategi för en grönare filmproduktion i Skåne.

Det europeiska InterReg projektet GREEN SCREEN har som mål att minska koldioxidutsläppen inom europeisk film- och tv-bransch. Projektet vill säkerställa att det genom miljötänk kan bli billigare för filmbolagen att producera film samt sprida goda resultat på en europeisk nivå.

Fr kl 9:30 Filmfrukost
I samband med invigningarna bjuder Green Screen alla besökare på en bra start på dagen.

Kl 14:15 Inspirationstalare 
David Helsing: Hållbart filmskapande Läs mer... 

 

Hela dagen: MINIEXPO Hållbar filmproduktion

Green Screen Unga Sophie Bell Adam Johnsson 01 kopiaGreen Screen EU FLAG

Mellan entrén och visningsrummen inne i studiorna ligger en i det närmaste magisk plats. Här kan du gå in i olika rum som förflyttar dig till en polisstation, ett kök eller ett rymdskepp! Alla är de från filmer som spelats in här i huset, och alla är de öppna för dig att upptäcka och uppleva. Här finns också en ljudstudio, en kostymgarderob, en green screen och ett animationsrum - allt för att du ska kunna gå loss och testa olika delar av filmskapandet.

Detta är Ystad Studios Visitor Center!

11:00–14:00
Pax har landat och är på plats i rymdskeppet för att skoja med alla barn!

12:30–15:30
Sminkösen Ebba Jensen lär ut sminktips.
Lär dig sminka sår, ärr och annat kul. Drop-in!

12:00–16:00
Kaffemoppen från Fogarolli finns på plats och serverar gratis ekologiskt kaffe till alla besökare!

180221YstadStudios074 Lguppl

En musiker och mångsysslande profil från Malmös kulturliv och ett känt ansikte från Barnkanalen - möt våra inspirerande konferencierer. I år kommer Cecilia Nordlund och Jonas Karlström att lotsa oss igenom Pixels digra program och avslutande prisutdelningar. 

Cecilia

Cecilia Nordlund - Konferencier Pixel

En känd profil i kultursvängen och konstigt är väl inte det. Cecilia är en färgstark och gränsbrytande musiker, producent och låtskrivare som har medverkat i en mängd olika bandkonstellationer genom åren. Hon komponerar musik för film och teater, grundade Popkollo och gör regelbundet workshops runt om i Sverige. Nu kommer hon till Pixel och sätter guldkant på allas vår tillvaro!

JonasK

Jonas Karlström - Konferencier Pixel Junior

Vid Junior-rodret står Jonas Karlström, en skådespelare och manusförfattare med hjärta och känsla för rolig och spännande kultur för barn. Han har bl.a skrivit manus till succé-barnprogrammet Sommarlov och basat för Barnlandet på Malmöfestivalen. För många barn är han kanske mest känd som den mindre sympatiska ”Chefen” på Barnkanalen, men han har lovat att hålla styr på den här dagen med en lite vänligare hand och inte låta alteregot ta över.

Pixel Talent Award är ett av Sveriges största kortfilmspriser med ett sammanlagt värde som överstiger 300 000 kr. Det inkluderar kontanta medel, teknik, kunskap och utrustning från Film i Skåne, BoostHbg, Rock’n’Roll Film, Solid Entertainment och Way Creative. Priset ska gå till produktionen av en ny fiktionsfilm i valfritt format.

Regissörerna tävlar med en färdig film och ett planerat projekt. De presenterar sin projektidé inför publik kl 16:35 på Pixelscenen. Årets nominerade filmer tävlar även i festivalens klass 2-4, se filmpassen för exakta tider. Möt filmarna och hör om deras första reaktion på nomineringen:

Årets nominerade är:

PTA nominerade SV krans

 

ALEXANDER ABDALLAH
Film: Jag skiner inte utan er mina bröder
Projektidé: Vi var barn då
Alexander är en skådespelare som den här våren debuterat som regissör. Han vill utveckla sitt konstnärskap ytterligare genom Pixel Talent Award.

”Jag var mitt i ett facetimesamtal när det plingande till på datorn och jag hinner läsa att jag blivit nominerad. Kroppen studsar upp från soffan och jag gör nån slags konstig dans med glädjeskrik i 30 sekunder”.

Jag skiner inte utan er mina bröder
Tre olika tillfällen, tre skott, tre liv. Under ett år förlorar Yahya tre av sina bröder. För att överleva sorgen bygger han en koja. Där i fantasin finns bröderna. Yahya får en sista chans att prata med dem, röra dem, fånga dem, bli fångad, bära dem och bli buren.

Vi var barn då
Alexander har burit ett meddelande med sig i flera år. Nu är han redo och samlar sina barndomsvänner för en konfrontation. En konfrontation om förorts- och machonormer som tog livet av deras vän Emanuel.

 

NADJA CARLHEIM GYLLENSKÖLD
Film: Pappa måste jobba
Projektidé: Till världens ände
Nadja har alltid skapat och kom först i kontakt med kortfilmsvärlden genom Pixel. Hon jobbar professionellt som ljussättare, vilket hon ser som ett sätt att ”måla med teknik”.

”Helt fantastiskt! Jag får fjärilar i magen när jag tänker på det. Det känns himla fint att det man tänker på och skapar är det någon mer som tror på också.”

Pappa måste jobba
Lia, 9 år, blir lämnad ensam hemma. Varför är kvinnan utanför dörren alltid där? När kommer pappa hem igen?

Till världens ände
En film om vänskap och att växa upp. En har kommit in i puberteten, en annan är fortfarande barn och förstår inte varför allt håller på att förändras, en tredje har det jobbigt hemma och någon börjar att ifrågasätta sin sexualitet. En berättelse om ett kompisgäng på fem personer i 10 års åldern, alla med sin historia.

 

PAOLO NOBIS SANDÉN
Film: På Golvet
Projektidé: Ida, Ingrid och Ingenting

Paolo är en Pixelveteran som haft med flertalet bidrag under årens lopp. Han gillar amerikansk independentfilm, vilket visar sig i hans egna humoranstrukna drama.

”Såklart väldigt roligt, både för den boost uppmärksamheten ger, men också för att det skulle kunna vara ett stort steg mot att få göra det här nya, större projektet.”

På Golvet
Någon behöver hjälp. Någon ringer någon. Kanske någon kan hjälpa?

Ida, Ingrid och Ingenting
En film om 16-åriga Ingrid som lider av scenskräck och hennes nyfunna mentor Ida, en 26-årig skådespelerska fylld av framtidstvivel. Tillsammans tar de sig fram genom en rätt folktom sommar i Lund. En kompiskomedi om att växa upp och växa fast.

Film i Skånes konsulenter arbetar med att utveckla skånsk filmproduktion. De hanterar ansökningar, skapar fortbildningsträffar och placerar skånsk film på kartan.

Under Pixel är de såklart på plats. Passa på att prata några minuter om din idé eller räta ut frågetecken du har om hur processen fungerar.

Träffa dem i pauserna på följande tider:

13:15–13:45

Hanna Sohlberg
Konsulent Kortfilm/Talangutveckling

13:45–14:15

Lisa Nyed
Konsulent Dokumentärfilm

16:10–16:40

Joakim Rang Strand
Produktionschef/Konsulent Långfilm

PIXEL2016 1 kopia

Hur kan vi jobba med ljud i våra filmer? Hur skapas olika stämningar och landskap av objekt du hittar hemma? Pixel har bjudit in ljudtrollkarlen David Gülich och hans väskor med prylar för att visa detta live för er!

David Gülich är kompositör, ljuddesigner och regissör som de senaste 13 åren arbetat med musik och ljud till bl.a. film, teater och dataspel. Han har gjort musik och ljuddesign till Athena Farrokhzads Vitsvit och Brev till en krigerska, båda i regi av Saga Gärde. David har också arbetat med ljuddesign till flertalet uppsättningar på Helsingborgs stadsteater och på Dramaten. Senast kunde han ses på scenen i Malmö Stadsteaters uppsättning av Karl-Bertil Jonssons julafton, där han fungerade som percussionist och gjorde tramp live till skådespelarnas rörelser. David har också designat ljuden i ett antal köpcenter världen över. Som regissör och ljuddesigner arbetar han med slump och kaos som främsta verktyg.

Färglägg med Ljud, 13:15-13:45 på Juniorscenen

DAVID GLICH foto Johan Sundell

David Helsing har studerat och arbetat med hållbarhetsstrategi bla inom filmbranschen. Under produktionen av Systrar 1968 genomförde han en fallstudie för att se över vilka möjligheter finns till att förbättra miljöarbetet på filmproduktioner, beräkna koldioxidutsläppen, samt för att kartlägga vad vi rent konkret kan göra för att minska miljöpåverkan vid filminspelning.

I samarbete med Green Screen bjuder vi in David Helsing för att inspirera nya filmskapare att redan från starten slå in på den gröna vägen.

Hållbart filmskapande, 14:10-14:45 på Pixelscenen

David Helsing orginalbild

Shortly vill vara en plats där det är enkelt att visa, titta på och älska kortfilm. Shortly vill vara det smartaste stället för kortfilmfans att mötas. Shortly vill att kortfilmens ära återupprättas och se till att fantastiska historier inte går oss ohörda förbi!

Grundaren Eva Thunell besöker Pixel och berättar om den nya plattformen.

Shortly – en ny global plattform för kortfilm, 17:45-18:00 på Pixelscenen

SHORTLYNEWLOGO3

Upp igen!