Pixel Talent Award är ett av Sveriges största kortfilmspriser med ett sammanlagt värde som överstiger 300 000 kr. Det inkluderar kontanta medel, teknik, kunskap och utrustning från Film i Skåne, BoostHbg, Rock’n’Roll Film, Solid Entertainment och Way Creative. Priset ska gå till produktionen av en ny fiktionsfilm i valfritt format.

Regissörerna tävlar med en färdig film och ett planerat projekt. De presenterar sin projektidé inför publik kl 16:35 på Pixelscenen. Årets nominerade filmer tävlar även i festivalens klass 2-4, se filmpassen för exakta tider. Möt filmarna och hör om deras första reaktion på nomineringen:

Årets nominerade är:

PTA nominerade SV krans

 

ALEXANDER ABDALLAH
Film: Jag skiner inte utan er mina bröder
Projektidé: Vi var barn då
Alexander är en skådespelare som den här våren debuterat som regissör. Han vill utveckla sitt konstnärskap ytterligare genom Pixel Talent Award.

”Jag var mitt i ett facetimesamtal när det plingande till på datorn och jag hinner läsa att jag blivit nominerad. Kroppen studsar upp från soffan och jag gör nån slags konstig dans med glädjeskrik i 30 sekunder”.

Jag skiner inte utan er mina bröder
Tre olika tillfällen, tre skott, tre liv. Under ett år förlorar Yahya tre av sina bröder. För att överleva sorgen bygger han en koja. Där i fantasin finns bröderna. Yahya får en sista chans att prata med dem, röra dem, fånga dem, bli fångad, bära dem och bli buren.

Vi var barn då
Alexander har burit ett meddelande med sig i flera år. Nu är han redo och samlar sina barndomsvänner för en konfrontation. En konfrontation om förorts- och machonormer som tog livet av deras vän Emanuel.

 

NADJA CARLHEIM GYLLENSKÖLD
Film: Pappa måste jobba
Projektidé: Till världens ände
Nadja har alltid skapat och kom först i kontakt med kortfilmsvärlden genom Pixel. Hon jobbar professionellt som ljussättare, vilket hon ser som ett sätt att ”måla med teknik”.

”Helt fantastiskt! Jag får fjärilar i magen när jag tänker på det. Det känns himla fint att det man tänker på och skapar är det någon mer som tror på också.”

Pappa måste jobba
Lia, 9 år, blir lämnad ensam hemma. Varför är kvinnan utanför dörren alltid där? När kommer pappa hem igen?

Till världens ände
En film om vänskap och att växa upp. En har kommit in i puberteten, en annan är fortfarande barn och förstår inte varför allt håller på att förändras, en tredje har det jobbigt hemma och någon börjar att ifrågasätta sin sexualitet. En berättelse om ett kompisgäng på fem personer i 10 års åldern, alla med sin historia.

 

PAOLO NOBIS SANDÉN
Film: På Golvet
Projektidé: Ida, Ingrid och Ingenting

Paolo är en Pixelveteran som haft med flertalet bidrag under årens lopp. Han gillar amerikansk independentfilm, vilket visar sig i hans egna humoranstrukna drama.

”Såklart väldigt roligt, både för den boost uppmärksamheten ger, men också för att det skulle kunna vara ett stort steg mot att få göra det här nya, större projektet.”

På Golvet
Någon behöver hjälp. Någon ringer någon. Kanske någon kan hjälpa?

Ida, Ingrid och Ingenting
En film om 16-åriga Ingrid som lider av scenskräck och hennes nyfunna mentor Ida, en 26-årig skådespelerska fylld av framtidstvivel. Tillsammans tar de sig fram genom en rätt folktom sommar i Lund. En kompiskomedi om att växa upp och växa fast.

Upp igen!